Fietst u graag in onze mooie omgeving en wilt u iemand anders hier ook van laten genieten? Iemand die graag wil fietsen maar dit niet (meer) zelfstandig kan? Ook voor u, als potentiële vaste vrijwilliger staat de duofiets klaar, om samen met een gast een gezellige rit te maken. Uit ervaring blijkt dat onze vrijwilligers hier net zo veel plezier aan beleven als onze gasten.

U kunt zich aanmelden voor een dagdeel per een of twee weken. Ook kunt u aangeven dat met meerdere gasten wil fietsen. U begint vanzelfsprekend met een gedegen instructie (‘rijbewijs’) voordat u op pad gaat met de kostbare gast en fiets.

Meld u aan via dit deelnemersformulier. Print het deelnemersformulier, scan het ondertekende formulier en stuur het naar daarna naar contact@fietsmaatjesleidenleiderdorp.nl óf stuur het naar Ben Crul, Rijndijk 128 2331 AJ Leiden.
Als u met een bepaalde gast wilt rijden, dan kunt u dat aangeven op het formulier, heeft u geen vaste gast dan wordt gekeken naar een geschikte kandidaat om "maatjes" mee te worden.

Na uw aanmelding krijgt u instructies over het gebruik van de duofiets en informatie over het roostersysteem om een fiets te reserveren.

Bent u geïnteresseerd of heeft u vragen? Kijk dan op onze contactpagina.

Kijk voor de locaties van de fietsen op deze pagina en het instructieformulier vrijwilligers is hier te downloaden. (versie juni 2020)

Het rooster is te vinden op deze link

Gedragscode omtrent gewenst gedrag

Fietsmaatjes LLd staat voor goede omgangsvormen zoals respect hebben voor elkaar, een gelijkwaardige benadering, het garanderen van integriteit, eerlijkheid en veiligheid. We benaderen onze gasten zoals wij zelf ook benaderd zouden willen worden. Dat betekent voor onze gasten dat we ze altijd voorafgaand aan onze acties op de hoogte brengen wat er staat te gebeuren. Deze begrippen en acties vormen hierbij het centrale gedachtegoed en de basis voor deze omgangsregels van Fietsmaatjes LLd. Voor meer informatie kunt u het document Gedragscode Fietsmaatjes LLd downloaden.
Ook dient elke vrijwilliger over een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) te beschikken, met uitzondering van de vrijwilligers die alleen met een familielid fietsen.
Een VOG is een bewijs van goedgedrag dat uitgegeven wordt door Justis (Ministerie van Justitie en Veiligheid), voor meer informatie zie https://www.justis.nl/producten/vog/wat-is-een-vog.aspx
Fietsmaatjes verzorgt de aanvraag van de VOG en er zijn geen kosten voor de vrijwilliger aan verbonden.

Meldingsprocedure Ongewenst Gedrag:

In geval van ongewenst gedrag kan daarvan melding worden gemaakt bij een van de bestuursleden van Fietsmaatjes LLd of bij de vertrouwenspersoon. Voor meer informatie over de meldingsprocedure kunt u het document Meldingsprocedure Ongewenst Gedrag downloaden.

Vrijwilligersverzekering

Voor vrijwilligers is door de Gemeente Leiden en Leiderdorp een collectieve verzekering afgesloten. Vrijwilligers zijn automatisch verzekerd via de gemeente, aanmelden is dus niet nodig. De gemeente wil er met deze verzekering voor zorgen dat vrijwilligers geen 'gedoe' krijgen als er bijvoorbeeld sprake van schade is. De verzekering geldt voor:
• Ongevallen en persoonlijke eigendommen
• Aansprakelijkheid (vrijwilligers en bedrijven)
• Bestuurdersaansprakelijkheid
• Verkeersaansprakelijkheid
• Rechtsbijstand
• Schade melden

Procedure schade melden

Schade meld je direct telefonisch en per Whatsapp aan de fietswacht van de fiets waarop je reed. In de eerste tegel Werkinformatie op Het Rooster staan alle namen en telefoonnummers. Je dupeert je opvolger als je dat verzuimt. De fiets moet zo snel mogelijk weer veilig kunnen rijden.  De fietswacht  neemt zonodig contact op met onze fietsenmakers. Kan je onderweg niet meer verder rijden, bel dan het nummer op de ENRA pechhulppas dat in het tasje op de fiets zit (en natuurlijk ook de fietswacht).